Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΜΠΕΡΓΚΕΝ

Το Μπέργκεν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας (πληθυσμός περίπου 250000 κάτοικοι) και αποτέλεσε το 1217 πρωτεύουσα της χώρας. Ο μύθος της πόλης αναφέρει ότι ιδρύθηκε το 1070 από το βασιλιά, Όλαφ. Σήμερα η πόλη είναι το επίκεντρο της πετρελαιοβιομηχανίας στη Νορβηγία, ενώ το λιμάνι εξυπηρετεί εμπορικά πλοία, σκάφη αναψυχής, κρουαζιερόπλοια και μικρά αλιευτικά σκάφη. Μάλιστα η παλαιά προκυμαία αποτελεί μνημείο της unesco. Το 2000 τιμήθηκε με το τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.
 
 
Ηγετική θέση στη κοινωνική δραστηριότητα του Μπέργκεν κατέχει το Πανεπιστήμιο του, που άνοιξε τις πύλες του το 1946 και σήμερα φοιτούν περίπου 25000 σπουδαστές. Το πανεπιστήμιο δραστηριοποιείται στην ναυτιλιακή έρευνα και στη συνεργασία με αναπτυσσόμενες χώρες. Το 2002, βραβεύτηκε σε τρεις τομείς: κλιματική έρευνα, έρευνα για το πετρέλαιο, καθώς και στις μεσαιωνικές  σπουδές.

Το κέντρο της πόλης βρίσκεται ανάμεσα σε μια ομάδα ορεινών όγκων, γνωστών ως "Τα Εφτά Βουνά". Αξίζουν οι περίπατοι στο κέντρο καθώς και επισκέψεις στις εκκλησίες, πάρκα και μουσεία. Μάλιστα κάρτες σαν την 24ωρη Κάρτα Μπέργκεν σου προσφέρουν δωρεάν είσοδο σε τελεφερίκ, μουσεία, αξιοθέατα, μέσα μαζικής μεταφοράς ακόμα και καλύτερες τιμές στην ειδυλλιακή κρουαζιέρα των φιόρδ. Στη κατηγορία των μουσείων δεσπόζουσα θέση έχει το Ναυτικό-με εκθέματα πλοίων των Βίκινγκς-καθως και το Τέχνης με έργα ακόμα και του Πικάσο.

Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου λαμβάνουν χώρα δραστηριότητες όπως συναυλίες τζαζ, φεστιβάλ μουσικής, ποδηλατικοί αγώνες καθώς και ο ετήσιος διαγωνισμός κατασκευών με μπισκότο πιπερόριζας.





Γενικά η ζωή σε αυτό το πρώην ψαροχώρι δεν υπολείπεται σε κάτι από τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Μάλιστα η γοητεία του φυσικού περιβάλλοντος (φιόρδ/λίμνες) το κατατάσσουν κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

Σε ότι αφορά το κλίμα, ε μην τα θέλουμε και όλα δικά μας, καθώς όχι τυχαία αποκαλείται η πόλη της Βροχής, διότι σχεδόν 330 ημέρες το χρόνο βρέχει.

Για να φθάσετε, θα πετάξετε καθημερινά μέσω Αμστερνταμ με την klm είτε με Lufthansa μέσω Φρανκφούρτης με κόστος περίπου τα 300 ευρώ ανά άτομο. Τα καταλύματα είναι πολλά και σε υψηλά κριτήρια, όπως άλλωστε συμβαίνει στη Σκανδιναβία, και κυμαίνονται περίπου στα 90€ το άτομο ανά νύχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου