Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ

Το Σαν Σεμπαστιάν (ή Ντονόστια, στα βασκικά) είναι πόλη με μικρό τουριστικό λιμάνι, της αυτόνομης Χώρας των Βάσκων, με πληθυσμό στους 190.000 κατοίκους. Σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή της πόλης διαδραματίζει, η αλιεία, ενώ παράλληλα αποτελεί μοντέρνο θέρετρο με μια υπέροχη χρυσαφένια παραλία μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων, γνωστή ως Λα Κόνιτσα-στη συγκεκριμένη απαγορεύονται οι ξαπλώστρες και επιτρέπεται μόνο η ελεύθερη πρόσβαση, δηλαδή ο καθένας με την ομπρελίτσα του. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από τι εδώ.

Αποτέλεσμα εικόνας για σαν σεμπαστιαν πτησεις

Το Σαν Σεμπαστιάν ιδρύθηκε το 1524. Ορόσημο υπήρξε η 31Αυγούστου του 1831 που η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς από το μένος των Βρετανών και των Πορτογάλων. Μόνο ένας δρόμος, στη παλαιά πόλη, έμεινε, ο οποίος σήμερα ονομάζεται 31Αυγούστου και σε κάθε επέτειο το βράδυ γεμίζει αναμμένα κεριά. Η παλαιά πόλη στηρίζεται σε έναν αμμώδη ισθμό που συνδέει την ηπειρωτική χώρα, το οποίο περιβάλλεται από το φρούριο Λα Μότα, του 16ου αιώνα. Όλο αυτό το θεατρικό σκηνικό, είναι συνυφασμένο με τα πολλά καφέ και εστιατόρια που βρίσκονται σε κάθε γωνία της. Η σύγχρονη πόλη εκτείνεται κατά μήκος των όχθεων του ποταμού Ουρουμέα.

Άλλο ένα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι, ότι η 21η Δεκεμβρίου και η 20η Ιανουαρίου είναι μεγάλες γιορτές για την πόλη. Οπότε είναι αντιληπτό ότι υπάρχει κοσμοσυρροή στη περιοχή.

Στο Σαν Σεμπαστιάν βρίσκονται πολλές εκθέσεις τέχνης και μουσεία, ενώ κεντρικά αξιοθέατα είναι το επιβλητικό Παλάτι Μιραμάρ και το παλάτι Αγιέτε με τους υπέροχους κήπους τους, καθώς και οι θερινές κατοικίες του Bασιλιά.

Εντυπωσιακά κτίσματα είναι το Δημαρχείο, το Μουσείο Επιστημών (must για παιδιά) και το Άγαλμα του Χριστού στο λόφο. Εξαιρετικό και το μουσείο της τοπικής ομάδας, Ρεάλ Σοσιεδάδ.


Αποτέλεσμα εικόνας για σαν σεμπαστιάν

  Αποτέλεσμα εικόνας για σαν σεμπαστιάν

Την προσοχή μας αξίζει και το πρόσφατα ανακαινισμένο ενυδρείο που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της πόλης και προσελκύει επισκέπτες όλων των ηλικιών. Εντύπωση προκαλούν ο τεράστιος σκελετός φάλαινας και το υποθαλάσσιο τούνελ.
Επίσης ο οδοντωτός σιδηρόδρομος που βρίσκεται στην πλαγιά ενός απότομου λόφου και αποτελείται από δύο βαγόνια που μεταφέρουν επιβάτες ταυτόχρονα πάνω και κάτω. Καλύπτει μια μικρή απόσταση (περίπου 300 μ.).

Στη πόλη του Σαν Σεμπαστιάν στεγάζονται δύο πανεπιστήμια το Ντέουστο και το πανεπιστήμιο της χώρας τον Βάσκων.



Περιττό να αναφέρουμε ότι η πόλη είναι πρότυπο γαστρονομίας με πολλούς ταλαντούχους σεφ. Μάλιστα η πόλη διαθέτει τα περισσότερα τάπας μπαρ ανά τ.μ. από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο!

Αποτέλεσμα εικόνας για σαν σεμπαστιάν 











Το κλίμα θεωρείται ωκεάνιο, δηλαδή με φυσιολογικές θερμοκρασίες καλοκαίρι και χειμώνα.

Αποτέλεσμα εικόνας για σαν σεμπαστιάν

Στην κατηγορία των ξενοδοχείων η πόλη διαθέτει αρκετά πεντάστερα. Ένας μέσος όρος ανά νύχτα, ανά άτομο σε ξενοδοχεία τριών αστέρων είναι τα 75€. Όσον αφορά πως θα φθάσουμε στο Σαν Σεμπαστιάν, απευθείας πτήσεις δεν υπάρχουν από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Ένας ψαγμένος τρόπος είναι με την Iberia από Μαδρίτη ή με Vueling από Βαρκελώνη ως το Μπιλμπάο και μετά οδικώς. Το όλο θέμα θα μας στοιχίσει περίπου 300€ ανά άτομο αλλά με πολύ λιγότερες ώρες αναμονής από άλλες, ακριβές, ανταποκρίσεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου